Duurzaamheid bij Heirloom
Zorgen voor mens, pand en planeet
Bij Heirloom is duurzaamheid vanzelfsprekend, volledig aansluitend bij onze missie om Utrechts monumentaal erfgoed te behouden voor de toekomstige generatie . Het zit verweven in alles wat we doen: in onze locaties, onze mensen, producten, en keuzes. Gedreven door onze kernwaarden – persoonlijke aandacht, eigen identiteit & hoge kwaliteit – werken wij dagelijks aan een betere wereld. Duurzaamheid zien wij niet als abstract ideaal, maar als iets tastbaars en concreets. binnen onze panden, voor onze mensen en in de stad Utrecht. Vanuit deze overtuiging dragen wij actief bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties.
Persoonlijke aandacht
Voor mens en maatschappij

Duurzaamheid begint voor ons bij de mens. Wij zorgen natuurlijk voor onze gasten, maar ook voor elkaar en voor de samenleving. We zetten ons met regelmaat in voor lokale projecten tegen armoede en sociale uitsluiting (SDG 1). Denk aan het rondbrengen van boeken aan kinderen met een taalachterstand in Utrecht, het koken van maaltijden voor BuurtBuik en het Leger des Heils, of het gratis beschikbaar stellen van vergaderruimtes voor NGO’s zoals Unicef. Zo komt onze hulp rechtstreeks bij mensen terecht.
Intern dragen we onze missie breed uit door zo goed mogelijk te zorgen voor elkaar. We bieden gelijke kansen aan iedereen (SDG 5 en 10) en investeren actief in de ontwikkeling van onze medewerkers (SDG 4 en 8). Iedereen, ongeacht achtergrond, beperking of gender, krijgt bij ons de kans om zich te ontwikkelen en door te groeien. Zo volgen diverse collega’s opleidingen tot kok, (event)manager of marketing manager en begeleiden we stagiairs met leermeesters in huis. We kijken waar ieders talenten liggen en hoe deze zo goed mogelijk tot hun recht komen. Zo creëren we een werkomgeving waar iedereen zich veilig, gezien en gewaardeerd voelt.
Eigen identiteit
In balans met mens en natuur

In alles wat we doen, zoeken we naar de juiste balans tussen ons erfgoed en de toekomst. Onze locaties zijn monumentaal en vertellen ieder een uniek verhaal. Wij maken deze monumenten toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek door middel van tophoreca. Daarbij laten we het karakter en de geschiedenis van de panden het best tot hun recht komen (SDG 11.4). Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat deze monumenten toekomstbestendig zijn. We richten ons op beheer, behoud en verbetering van de locaties. Zo zijn onze panden uitgerust met waterbesparende technieken en draaien ze op zonne-energie van een zonnepark uit Moergestel(SDG 6 en 7). Daarnaast beperken we transport door zoveel mogelijk ter plaatsen te hebben en waar nodig de fiets of bakfiets als primair transportmiddel in te zetten (SDG 13).
Ook in onze keuken kiezen we bewust. We werken met seizoensgebonden producten, lokale leveranciers en ons aanbod is voor een groot deel plantaardig (SDG 2, 12 en 14). Dat zorg er voor dat we minder voedselkilometers maken, minder CO₂-uitstoten en minder verspillen. Producten die overblijven, verwerken we waar mogelijk. We monitoren het verbruik nauwkeurig en vermijden overschot door slim in te kopen. Vis en vlees worden spaarzaam gebruikt en we kiezen daarin uitsluitend voor duurzaam. Daarnaast werken we met partners die ons duurzaamheidsverhaal versterken, zo steunen we via onze audiovisuele leverancier de vergroening van woestijnen via Just Diggit (SDG 15).
Hoge kwaliteit
Als drijfkracht voor positieve verandering

Duurzaamheid betekent voor ons het beter doen – en dat steeds opnieuw. Onze hoge kwaliteitsstandaarden stimuleren ons om voortdurend aan vooruitgang te werken. Of het nu gaat om een gezonde, vegetarische lunch, een inspirerende werkomgeving of transparantie in onze werkwijze: we streven altijd naar meer impact met minder belasting. We vermijden onnodige verpakkingen, gebruiken uitsluitend herbruikbaar serviesgoed en serveren gefilterd water uit onze eigen KRNWTR+-tap. Zo proberen we afval, transport en waterverbruik zo veel mogelijk te beperken (SDG 12.4).
Heirloom streeft niet naar omzetgroei en winst, maar de winst die we maken, zetten we in als middel om een maatschappelijk doel te dienen en bij te dragen aan een betere wereld. Door de combinatie van aandacht, eigenheid en kwaliteit bouwen we aan een organisatie die mensgericht is, plaatselijk geworteld en toekomstgericht in alles wat we doen.

Bij Heirloom is duurzaamheid de manier waarop wij betekenis geven aan ons werk. Elke dag opnieuw. Voor onze gasten, voor onze medewerkers, voor onze locaties en voor de wereld waarin we samen leven. Heirloom is geen standaard horecabedrijf – en dat willen we ook niet zijn.
Contact