Home Rick’s Relaas – Over de Proeftuin

Rick’s Relaas – Over de Proeftuin

Hans Jansen, Maurits en Anouk van Margaret Wines

Met terugwerkende kracht blijkt 18 april 2020 een bijzondere dag geweest te zijn voor Huize Molenaar. Om exact 18:01 uur werd door onze onvolprezen Hans van Margaret Wines (ook bekend als Hansje-Fransje-Kreeftje of Hansje-Kerstkransje) de naam  “Proeftuin” gemunt, tijdens een van de vele brainstorm-sessies (op anderhalve meter) die we organiseerden in de tuin, terwijl we zorgelijk proefden hoe het met onze wijnen ging die al een tijd in de kelder lagen te verstoffen. Het bleek goed te gaan. Niet alleen met de wijnen, maar ook met het enthousiasme voor de Proeftuin.

Het idee was om met lekker weer, zolang termen als desinfectie en maximale groepsgrootte deel uitmaakten van ons dagelijks bestaan, zo af en toe eens een lunch te organiseren om het leed te verzachten.  Met wat lekkere dingetjes van chef-kok Paul en wat smakelijke flesjes uit de kelder van Hans in een lollig (en tuinig) thema. Eens in de 2 weken op zondag ofzo; als een tijdelijk project om de rustige maanden mee te vullen. De belangstelling bleek groot, dus om de week werd iedere week en het meetlint werd steeds creatiever gevouwen om maar zoveel mogelijk gasten in onze tuin te kunnen ontvangen.

De Proeftuin van Huize Molenaar

Het enthousiasme bij de gasten was groot omdat ze op een laagdrempelige manier (eindelijk eens) konden zien wat er allemaal gebeurd achter die beetje geheimzinnige, statige voorgevel van Huize Molenaar. Ook voor ons was het heel leuk om gasten op een andere manier te ontvangen dan we normaal gesproken doen. Het is toch wel heel erg leuk om uitgebreid de tijd te hebben om met de gasten te praten, veel meer te vertellen over wie we zijn en wat we doen en lekker ruim te bomen over wat er in het glas zit en op het bord ligt.  En voor mij persoonlijk was het dubbel-leuk. Niet alleen, omdat het me herinnerde aan mijn eerste jaren in de bediening bij de welbekende Toekan-familie, maar ook omdat de Proeftuin een weerzien bleek met oude bekenden. Van het bruidspaar dat me altijd is bijgebleven,  omdat ze trouwden met een veel kleiner clubje dan gepland, omdat de rest Utrecht niet meer kon bereiken door de sneeuw (en dat stiekem veel leuker vonden) tot oud-collega’s van jaren terug. Uit de goeie, oude tijd dat we voor iedere gang nog asbakken verschoonden.

 

Geertekerk, Italiaans diner, Strada del vino! Heirloom

Dus toen de zomer voorbij was, de tuin weer vol blaadjes lag en we met veel plezier terugkeken op een mooie zomer vol Proeftuinen die we feestelijk afsloten met de Strada del Vino , wisten we 1 ding zeker. Die Proeftuin, daar gaan we verder mee.

Ben's Borrel, Huize Molenaar, Heirloom

En ook in de zomers daarop bleek en bleef de belangstelling. Zonder meetlint, want dat hoefde niet meer, maar wel met Mr Molenaar, onze Ben, als vaste ober van dienst.  Eigenlijk aan het genieten van zijn (meer dan) verdiende pensioen, was hij nagenoeg iedere zondag de gastheer van onze proeftuinen; om de beurt mochten Mitzi en ik hem assisteren. En dat is altijd een feestje. De laatste proeftuin van 2022 was dan ook een mooie gelegenheid om Ben’s pensioen (Bensioen) te vieren, samen met de gasten die dag in onze Proeftuin zaten. Het was een fantastische afsluiting van een mooie tuin-zomer.

Pannacotta met Pistache en Roodfruit, Huize Molenaar, Heirloom

Gelukkig is het nu alweer bijna voorjaar, en duurt het nog maar ongeveer 120 nachtjes slapen voor de Proeftuinen weer van start gaan. De 1e staat gepland op zondag 16 juli (de dag na de Kreeften-kermis) en de laatste op zondag 20 augustus. We hebben dit jaar maar ruimte voor 6 edities, hier kan je de kaartjes bestellen (als je er snel bij bent).  Ben is er ook, jij ook?

Reserveer voor de Proeftuin!